VPS: Automatické zálohy a snapshoty

Lesedauer 2 Minuten

Pri konfigurácii našich VPS produktov môžete k RAM, CPU a potrebnému úložisku SSD pridať aj dôležité doplnkové služby – automatické zálohy a snímky obrazovky, tzv. snapshoty.

V tomto článku vám ukážeme, ako môžete zjednodušiť a zrýchliť svoju stratégiu zálohovania a snapshotov. Presvedčte sa, aké jednoduché je používať tieto addony a aké kroky je potrebné urobiť (žiadny strach, naozaj ich nie je veľa). Nakoniec sami uvidíte, aké výhody vám automatické zálohovania a snapshoty nakoniec prinesú.

Automatice zálohy a snapshoty – doplnkové služby k VPS

Základné pravidlo hovorí, že by ste mali mať vždy zálohu svojich dát. Nezáleží na tom, či ste softvérový vývojár alebo administrátor mnohých webových stránok, malá či stredná firma s vlastnou webovou stránkou alebo e-shopom alebo gamer: každý si musí uvedomovať dôležitosť a bezpečnosť vlastných dát.

Keďže je už takmer všetko online, vždy hrozí riziko ohrozenia vašich dát hackerskými útokmi. Preto je nevyhnutné mať vytvorené zálohy a záchranný plán.

Krátka informácia pre všetkých, ktorí sa doteraz zálohovaniu nevenovali: Vďaka zálohovaniu budú kópie všetkých vašich dôležitých dát uložené na inom úložisku. V prípade potreby vám na ich obnovenie stačí niekoľko jednoduchých krokov. Ak vám pojmy ako príkazový riadok nič nehovoria, tak si tieto addony veľmi obľúbite. Ak už manuálne zálohovanie poznáte, ukážeme vám, aké pohodlné je to s našimi doplnkovými službami k VPS a budete ich doslova velebiť.

VPS: Takto jednoducho to ide s automatickými zálohami 

S našimi automatickými zálohami sa už nebudete musieť starať o pravidelné manuálne zálohovanie. V prípade potreby môžete obnoviť svoju zálohu ako celok alebo ju nainštalovať ako zariadenie, t. z. zapojiť ju do systému ako pevný disk alebo pamäťovú jednotku.

Tento addon obsahuje kompletné a prírastkové zálohovanie.

Aký je rozdiel medzi týmito dvomi spôsobmi zálohovania?

  • Kompletné zálohovanie – obsahuje všetky tvoje dáta k určitému časovému bodu. Posledné zálohovanie, ktoré máš k dispozícii, je vždy kompletné zálohovanie.
  • Prírastkové zálohovanie – na rozdiel od kompletného zálohovania sa ukladajú len zmeny dát vykonané od posledného zálohovania (kompletného alebo prírastkového).

Automatické zálohy si môžete objednať hneď pri konfigurácii VPS ako doplnkovú službu alebo ich dodatočne objednať k vášmu virtuálnemu serveru.

Najskôr sa musíte prihlásiť do riadiaceho panela easyname. Kliknite na server a potom na prihlásenie. Tu sa ocitnete v našom cloudpite. V menu na ľavej strane, po kliknutí na ikonku boxu, uvidíte na ploche všetky vytvorené kompletné a prírastkové zálohy, ktoré pravidelne a automaticky vytvára váš server. Cez „Akcie“ môžete potom zálohy obnoviť alebo použiť ako pamäťovú jednotku.

Snapshoty – cesta k zabezpečeniu a obnoveniu dát

Prečo je dobré používať aj snapshoty – snímky obrazovky ako doplnkovú službu k virtuálnemu serveru? Pred väčšou reštrukturalizáciou servera môžete pre istotu vytvoriť manuálnu zálohu funkčného systému. V prípade potreby môžete jedným jednoduchým klikom obnoviť predchádzajúci stav. U nás máte možnosť nechať vyhotoviť až 5 snímok svojho servera. K dispozícii ich máte ďalších 7 dní, potom budú automaticky vymazané.

Snímky obrazovky nemôžete nainštalovať, zabezpečené dáta sa dajú obnoviť len cez cloudpit.

Nastavenie snapshotov vo VPS je veľmi jednoduché

Prihláste sa jednoducho do cloudpitu (rovnako ako pri zálohách) a kliknite v ľavom menu na krúžok s bodkou. V prípade potreby môžete kedykoľvek kliknúť na „vyhotovenie snímky obrazovky“ a urobiť tak momentku aktuálneho stavu celého systému. Na paneli potom uvidíte vyhotovené snímky obrazovky, dátum a čas ich vyhotovenia ako aj dátum plánovaného vymazania. Cez „Akcie“ môžete snímky obrazovky obnoviť alebo manuálne vymazať.

Dodatočné pridanie addonov k VPS

Ak ste si rezervovali VPS bez doplnkových služieb (záloh a snapshotov): Tieto dva addony si môžete pridať k svojmu virtuálnemu serveru jednoducho v ovládacom paneli. Ako to funguje?

Ak chcete svoj VPS rozšíriť o automatické zálohy alebo snapshoty, kliknite na Server v ovládacom paneli easyname na „Server“ a potom na „Detaily“ vedľa prihlásenia. Tu máte možnosť nielen rozšíriť svoj VPS o tieto doplnkové služby, ale aj inovovať svoju predchádzajúcu konfiguráciu VPS.

Váš easyname tím

easyname je známym rakúskym poskytovateľom webhostingových, doménových a webových služieb so sídlom vo Viedni. V Rakúsku úspešne pôsobí už od roku 2006 a medzičasom aj na viacerých európskych trhoch ako napríklad v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a na Slovensku.

Vo Viedni má dve vlastné a moderné datacentrá, v ktorých sú na vysokovýkonných serveroch bezpečne uložené všetky dáta. easyname záleží na bezpečnosti každej webstránky, preto je oficiálnym sponzorom Let's Encrypt a bezpečnostné SSL certifikáty ponúka ako samozrejmosť ku každému hostingovému balíku zdarma. Vďaka intuitívnym nástrojom na tvorbu webových stránok, e-shopov a viac ako 70 Easy Install Apps uľahčuje každému rýchly štart do online sveta.