,

Internetová stránka nedostupná? 8 najčastejších príčin a ich možné riešenie

Lesedauer 3 Minuten

Vaša internetová stránka sa nedá otvoriť a pomaly prepadáte panike, pretože vaše zákazníčky a zákazníci sa nedostanú k informáciám, potenciálne nové zákazníčky a noví zákazníci si vašu stránku nevedia otvoriť, poprípade nemôžeš nič predávať cez tvoj e-shop… Žiadnu paniku!

Na náš support tím v easyname sa často obracajú zákazníčky a zákazníci s problémom: „Moja webová stránka je nedostupná, čo mám robiť?“ V článku sme preto zhrnuli 8 najčastejších príčin, kvôli ktorým bývajú webové stránky nedostupné spolu s tipmi, ako ich môžete opäť rýchlo sprístupniť.

  1. Skontrolujte internetové pripojenie
  2. Preklep v názve domény
  3. SSL-certifikát
  4. Overenie vlastníka
  5. Vymazaná doména
  6. Nepripojená externá doména
  7. Nesprávne pripojená externá strana
  8. Nastavenia Proxy

1. Skontrolujte internetové pripojenie

Možno to nie je len vaša vlastná stránka, ktorú neviete otvoriť, ale aj všetky ostatné online služby. V takom prípade treba skontrolovať, či vaše internetové pripojenie funguje bez obmedzení. Aby sa dal vylúčiť sieťový alebo hardvérový problém, vyskúšajte najlepšie na inom koncovom zariadení, či je vaša internetová stránka dostupná. Pomôcť môže aj test s iným prehliadačom.

2. Preklep v názve domény

Napísali ste názov internetovej stránky správne? Niekedy len pri malom preklepe prepadnete rýchlo panike, keď si myslíte, že vaša internetová stránka je nedostupná. Skontrolujte si preto, či ste napríklad v URL nezamenili nejaké písmeno alebo neurobili inú chybu pri písaní.

Ak zabúdate niektoré písmená pri písaní vašej stránky, môžete si zaregistrovať aj doménu „s preklepom“ a tú presmerovať potom na správnu doménu 🙂

3. SSL-certifikát

Naši kolegovia z tímu podpory majú skúsenosť, že príčinou nedostupnosti internetovej stránky býva často neplatný SSL-certifikát. Potom je webový prehliadač nastavený tak, že môže otvoriť len zabezpečené stránky cez https://. Takéto bezpečnostné nastavenie je možné buď cez konfiguráciu webového prehliadača alebo cez plugin. Ak sa potom snažíte otvoriť svoju internetovú stránku cez http, presmeruje vás internetový prehliadač na https a na obrazovke sa objaví bezpečnostné varovanie. Tento problém môžete relatívne ľahko obísť aj bez aktívneho SSL-certifikátu, a síce spustením cez webproxy (napríklad (hidemyass). Ale nefunguje to automaticky s každým serverom webproxy. Ak by sa ti to nepodarilo na prvýkrát, vyskúšajte pre istotu aj iné webproxy.

Riešením tohto problému je aktivácia SSL-certifikátu, aby bolo možné vašu internetovú stránku normálne spustiť všade na svete. Ponuku SS-certifikátov nájdete na našej webovej stránke: SSL-certifikáty Rapid SSL a Rapid SSL Wildcard. V rámci našich hostingových taríf získate dokonca bezplatný certifikát Let’s Encrypt pre všetky vaše webové stránky: Naše tarify webhostingu.

4. Overenie vlastníka

Náš support tím sa často stretáva aj s tým, že pri koncovkách domén ICANN (napríklad: .org,. com, .net) sa často zabúda na to, že sa musí preveriť aj vlastník domény. Bez toho sa doménové služby deaktivujú, pri tvojej doméne už nie je uložený žiadny name server a tvoja doména a tým aj internetová stránka sa už nedajú spustiť.

Riešením tohto problému je jednoduché kliknutie na link v príslušnom e-maile a jeho potvrdenie.

Ak e-mailová adresa, na ktorú bol potvrdzovací e-mail odoslaný, už neexistuje, je potrebná zmena vlastníka. Len takýmto spôsobom možno zapísať novú e-mailovú adresu. Potom môžeme cez register poslať nový link na novú e-mailovú adresu.

Vyzerá to zložito? Ale nie je. Obráť sa na náš tím podpory. Sme tu pre vás a radi vám pomôžeme.

5. Vymazaná doména

Ďalším dôvodom chybového hlásenia „internetová stránka nedostupná“ je zmazanie domény. Ak ale medzi zrušením a obnovením domény uplynie príliš dlhý čas, môže sa stať, že už nebudú existovať žiadne DNS zápisy a budú opäť platiť štandardné. Zistíš to, keď si budeš chcieť doménu otvoriť a na obrazovke sa objaví informácia „zaparkovaná doména“.

Riešenie je obnovenie týchto zápisov. Možno to urobiť dvomi spôsobmi:

Ak máte webhosting v easyname, treba v nastaveniach subdomény obnoviť prepojenie domény s webspace-priečinkom alebo službou Webstránky.

Ak nemáte webhosting v easyname, treba obnoviť predchádzajúce zápisy DNS. Keďže ale neukladáme históriu DNS, nepoznáme predchádzajúce zápisy a preto ich, žiaľ, nevieme obnoviť.

6. Nepripojená externá doména

Ak ste vykonali inštaláciu Easy Install App a z nejakého dôvodu sa nepodarila, odstráni sa aj príslušná subdoména. Jeden z dôvodov môže byť, že bol napríklad v novej verzii zmenený postup inštalácie a logika používaná pri inštalácii už nefunguje.

Pomôcť môže opätovná inštalácia – možno aj so starším číslom verzie. Chýbajúcu subdoménu môžete vytvoriť priamo pri inštalácii cez Easy Install App (bod: „Nová subdoména“).  

7. Nesprávne pripojená externá strana

Náš tím podpory sa často stretáva aj s prípadom, že sa nám ukazuje externá strana cez A-zápis, ale u nás nie je pripojená ako externá doména. Potom ukazuje do prázdna, presnejšie povedané na jednu IP-adresu spomedzi tisícov subdomén v našom hostingu, a preto ju nie je možné priradiť len cez IP-adresu.

8. Nastavenia Proxy

Nedostupnosť vašej internetovej stránky môže byť zavinená aj chybou konfigurácie. Na odstránenie tohto problému pri otváraní internetovej stránky v prehliadači Chrome ti ponúkame nasledujúce riešenie: Skontrolujte nastavenia Proxy a kliknite na „Rozšírené nastavenia“. Skrolujte až k bodu „Sieť“ a výber možnosť „Zmena nastavenia Proxy“. Kliknite na „Nastavenia LAN“, odkliknite možnosť „Automatické rozpoznanie nastavení“ a potvrďte „OK“. Potom kliknite na „Nastavenia obsahu“, vyberte „Všetky cookies a dáta webovej stránky“ a kliknite na „Vymazať všetko“.

Bolo to veľa informácií? Dúfame, že sme príspevkom na našom blogu pomohli k vyriešeniu problému. Ak ste už všetko vyskúšali a vaša internetová stránka je stále nedostupná, obráťte sa na náš tím podpory. Radi vám pomôžu a urobia všetko, aby bola vaša webová stránka rýchlo opäť dostupná.

Tu nájdete všetky informácie, ako sa čo najlepšie spojiť s našim Tímom podpory: easyname Kontaktné údaje

easyname je známym rakúskym poskytovateľom webhostingových, doménových a webových služieb so sídlom vo Viedni. V Rakúsku úspešne pôsobí už od roku 2006 a medzičasom aj na viacerých európskych trhoch ako napríklad v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a na Slovensku.

Vo Viedni má dve vlastné a moderné datacentrá, v ktorých sú na vysokovýkonných serveroch bezpečne uložené všetky dáta. easyname záleží na bezpečnosti každej webstránky, preto je oficiálnym sponzorom Let's Encrypt a bezpečnostné SSL certifikáty ponúka ako samozrejmosť ku každému hostingovému balíku zdarma. Vďaka intuitívnym nástrojom na tvorbu webových stránok, e-shopov a viac ako 70 Easy Install Apps uľahčuje každému rýchly štart do online sveta.