Ubuntu 20.04 na easyname VPS

Lesedauer 2 Minuten

Ubuntu 20.04 vo verzii Long-Term-Support (LTS) bolo spustené ešte v apríli 2020 a sľubuje podporu na najbližších 5 rokov. Túto najnovšiu distribúciu môžete používať aj na easyname Linux virtuálnych serveroch.

Verzia Ubuntu 20.04 (krycie meno „Focal Fossa“, podľa madagaskarského dravca) priniesla nielen  zlepšenia na desktope ale aj veľa ďaľších updatov týkajúcich sa servera Ubuntu, cloudu a jadra. Ak práve teraz zvažuješ inštaláciu virtuálneho servera easyname s UBUNTU 20.04 alebo upgrade starších verzií LTS 16.04 alebo 18.04, radi ťa prevedieme nielen najdôležitejšími highlightmi tejto verzie spojené so serverom. V článku nájdete aj jednoduchý návod na inštaláciu Ubuntu 20.04 na váš nový virtuálny server.

Najdôležitejšie highlighty verzie Ubuntu 20.04

Ak uvedenú verziu už veľmi dobre poznáte, prejdite priamo k informáciám o inštalácii a upgradoch:

Linux-Kernel 5.4

Na Ubuntu 20.04 s jadrom 5.4 nájdeš viaceré pozoruhodné funkcie a vylepšenia ako napríklad integrovanú podporu WireGuard VPN pre bezpečnejšie a rýchlejšie vybudovanie spojenia alebo zvýšenú rýchlosť pri štarte.

MySQL 8

MySQL podporuje najnáročnejšie webové aplikácie ako aj aplikácie E-Commerce, SaaS a OLTP. Najnovšia verzia osvedčeného databázového systému prináša vyšší výkon a lepšiu bezpečnosť.

PHP 7.4

Staršia verzia PHP 7.3 bola nahradená novou verziou 7.4. Všetky novinky a zlepšenia novej verzie PHP nájdeš tu: https://www.php.net/releases/7_4_0.php

Python 3.8

V najnovšej verzii Ubuntu 20.04 LTS nájde svoje miesto aj Python 3.8. Staršiu verziu 2.7 už neobsahuje žiadna nová inštalácia, všetky ostávajúce balíky potrebné pre Python 2.7 boli aktualizované.

AppArmor 3

Do Ubuntu 20.04 bola integrovaná nová generácia AppArmor vo verzii 3. App Armor aktívne ochraňuje operačný systém pred externým a interným ohrozením.

SSH mit 2-Faktor-Authentifizierung

Vzhľadom na to, že bezpečnostné riziká stále rastú, prináša OpenSSH 8.2 podporu pre hardvérové prístroje U2F / FIDO. To umožní jednoduchú dvojfaktorovú autentifikáciu založenú na hardvéri. 

Takto spustíte UBUNTU 20.04 na svojom novom easyname VPS!

Po úspešnej konfigurácii VPS v easyname si môžete niekoľkými klikmi nainštalovať najnovšiu distribúciu Linux Ubuntu 20.04 a naštartovať svoj virtuálny server.

Po prihlásení sa do cloudpitu si vyberiete oblasť operačný systém Ubuntu 20.04 a jedným klikom môžete začať so svojou novou inštaláciou.

Upgrade na Ubuntu 20.04

Na upgrade servera z Ubuntu 18.04 LTS na Ubuntu 20.04 vám postačí niekoľko jednoduchých krokov.

Pred začiatkom upgradu sa uistite, či ste nainštalovali do aktuálnej verzie všetky dostupné updaty.

Potom je to veľmi jednoduché:

  1. Nainštalujte update-manager-core .
  2. Skontrolujte, či máš správne nastavenie v „/etc/update-manager/release-upgrades“ hast. („lts“ pri upgrade 18.04 LTS).
  3. Spustite povinné „sudo do-release-upgrade -d“ .
  4. Riaďte sa podľa ďalších inštrukcií, ktoré vás prevedú inštaláciou.

Všetky verzie vrátane ich detailného popisu si môžete stiahnuť zo stránky: https://wiki.ubuntu.com/FocalFossa/ReleaseNotes. A tak, ako pri každej verzii, aj tentokrát vyvinuli vývojári Canonicalu Ubuntu 20.04 bezplatne.

Dein easyname Team


easyname je známym rakúskym poskytovateľom webhostingových, doménových a webových služieb so sídlom vo Viedni. V Rakúsku úspešne pôsobí už od roku 2006 a medzičasom aj na viacerých európskych trhoch ako napríklad v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a na Slovensku.

Vo Viedni má dve vlastné a moderné datacentrá, v ktorých sú na vysokovýkonných serveroch bezpečne uložené všetky dáta. easyname záleží na bezpečnosti každej webstránky, preto je oficiálnym sponzorom Let's Encrypt a bezpečnostné SSL certifikáty ponúka ako samozrejmosť ku každému hostingovému balíku zdarma. Vďaka intuitívnym nástrojom na tvorbu webových stránok, e-shopov a viac ako 70 Easy Install Apps uľahčuje každému rýchly štart do online sveta.