VPS alebo dedikovaný server: Aký je medzi nimi rozdiel?

Lesedauer 3 Minuten

Virtuálny privátny server (VPS) je výkonný virtuálny server pre tvoje projekty, ktoré majú vysoké technické požiadavky a vyžadujú flexibilitu.

Si vývojár alebo vývojárka a hľadáš ideálne prostredie pre svoje deployments? Máš e-shop a chceš server s maximálnym výkonom? Alebo si počítačový gamer a hľadáš server pre TeamSpeak zatiaľ čo hráš Minecraft alebo Call of Duty?

V tomto článku sa budeme venovať otázke, v čom spočíva rozdiel medzi virtuálnym a dedikovaným serverom.

Aký je rozdiel medzi VPS a dedikovaným serverom?

Musíš sa rozhodnúť medzi VPS (virtuálny privátny server) alebo dedikovaným serverom. Čo sa pre teba hodí viac? Na túto otázku nemožno, žiaľ, paušálne odpovedať. Vlastný server – či už VPS alebo dedikovaný server – vždy znamená, že musíš mať príslušné know-how a kontinuálne investovať aj vlastnú prácu. V tomto príspevku ti chceme poskytnúť tipy, ktoré ti pomôžu pri rozhodovaní. Či VPS alebo dedikovaný server, dôležité je jedno. Mal by si mať technické vedomosti a fundované znalosti v oblasti administrácie serverov.

Na čo je všeobecne potrebný server?

  • hosting webových stránok
  • správa počítačov a užívateľov
  • spoločné používanie súborov a e-mailových priečinkov
  • poskytnutie miesta pre stiahnuté súbory
  • spoločné používanie databáz a programov
  • veľa ďalších možností

Aby bol rozdiel medzi VPS a dedikovaným serverom jasný, vysvetlíme najskôr, čo je VPS a čím sa vyznačuje dedikovaný server. Na záver pridáme krátke zhrnutie.

VPS: vlastný server – zdieľaný hosting

VPS je virtuálny server prevádzkovaný na dedikovanom hostingovom systéme. Fyzický server je pritom rozdelený na viacero samostatných virtuálnych serverov. Označuje sa tiež pojmami ako vServer alebo cloudový server.

VPS je softvér prevádzkovaný na hardvérovom prvku – na hlavnom serveri. Na hlavný server sa inštaluje viacero VPS, ktoré si delia jeho výkon. Každý užívateľ VPS má k dispozícii presne vymedzenú časť hardvérových zdrojov, ktorú nastavuje hoster vo virtuálnom prostredí. VPS má vlastnú IP-adresu a môže sa konfigurovať tak, ako pravý server.

Tak ako pri klasickom webovom hostingu využíva aj v prípade VPS hostiteľský systém webového servera viacero zákazníkov. VPS však nepredstavuje len úložisko, ale je aj samostatnou inštanciou, ktorá poskytuje garantovaný výpočtový výkon vždy podľa objednaného tarifu.

Výhody VPS

  • Servery VPS sú rýchle a výhodné.
  • Ty si šéfom tohto systému a máš nad ním plnú kontrolu: Môžeš ho sám konfigurovať, spravovať, nanovo naštartovať alebo vypnúť.
  • Okrem toho je VPS-riešenie flexibilné, pretože môžeš využívať rôzne možnosti.
  • Fyzický server zdieľaš s oveľa menej osobami ako pri zdieľanom hostingu, čo zaručuje vyššiu bezpečnosť a lepší výkon.

To tiež znamená: užívateľ nesie istú časť zodpovednosti za bezpečnosť a údržbu VPS, takže okrem administrácie serverov sa musí vyznať aj v operačných systémoch Windows a Linux. Predovšetkým treba dbať na bezpečnosť a zálohovanie dát. Najčastejšie použitie VPS je hosťovanie webovej stránky, ak webhosting ponúka príliš málo priestoru.

VPS sa najlepšie hodí:

  •  na vytvorenie vlastnej webovej stránky a ako
  • dátový server
  • e-mailový server
  • hrací server
  • súkromné cloudové úložisko
  • testovací systém
  • server pre kalendár a úlohy
  • komunikačný server (voip telefonovanie alebo čet)

Napokon to záleží od teba, čo si chceš na VPS nainštalovať. Pre normálnu webovú stránku stačí poväčšine bežný webový hosting, pri špeciálnych požiadavkách, pri ktorých webový hosting narazí na svoje hranice, je vhodné mať VPS. Napríklad pri webovom hostingu sa môže stať, že počet databáz už nepostačuje alebo server nie je nakonfigurovaný pre požadované používanie.

VPS ti ponúka menšiu závislosť od hostiteľa ako bežný webový hosting, pretože na VPS si môžeš napríklad sám nainštalovať PHP verziu. Pozrime sa teraz na dedikované servery a ich možnosti:

Dedikovaný server: tvoj samostatný server

Dedikovaný server (dedicated server) je na rozdiel od VPS „pravý, plnohodnotný“ server, ktorý sa nezdieľa s inými zákazníkmi. Len ty sám máš k dispozícii celý výpočtový výkon (operačnú pamäť a výkon spojenia), ktorý môžeš využiť vo svojom projekte. Dedikovaný server má v porovnaní s VPS aj úplne iné parametre ako výpočtový výkon alebo kapacita úložiska. Skutočnosť, že máš hardvér výhradne pre seba, sa odráža samozrejme aj na nákladoch. Preto sa dedikovaný server oplatí vtedy, keď je naozaj potrebný takýto výkon – napríklad pre e-shop, komplexné webové stránky s vysokou návštevnosťou, veľkým objemom dát alebo rozsiahlymi databázami. 

Aj dedikovaný server vyžaduje od užívateľa poznatky o administrácii, aby zvládol napríklad aktualizácie.

Výhody dedikovaného servera:

  • Najvyššia možná flexibilita a sloboda pri zariaďovaní servera.
  • Veľa miesta na harddisku, silný výkon procesoru a veľká operačná pamäť.
  • Podobne ako pri VPS má aj dedikovaný server vlastnú IP-adresu.
  • Dedikovaný server ti okrem toho ponúka aj vysokú bezpečnosť a ochranu údajov.
  • Okrem celkovej disponibilnej kapacity ako napríklad pamäť alebo spojenie ťa potešia aj podstatne kratšie časy ukladania.

Na čo sa hodí dedikovaný server?

Dedikovaný server sa odporúča vždy vtedy, keď na nejakú aplikáciu alebo úlohu potrebuješ nepretržite veľké zdroje. Firmy rady využívajú dedikovaný server aj vtedy, keď nechcú ukladať citlivé údaje na zdieľaných serveroch.

Príklady pre používanie dedikovaného servera:

  • webový server pre komplexné webové stránky s vysokou návštevnosťou
  • databázový server
  • VPN server

VPS alebo dedikovaný server?

VPS je optimálna voľba, ak ti webhosting neponúka dostatočný výkon, ale dedikovaný server by bol príliš veľký. V porovnaní s hardvérovými servermi si s VPS užívaš vysokú flexibilitu, pretože celý server beží na virtualizovanom hardvéri. Takto sa dá imidž celého systému pri presťahovaní vytvoriť a transferovať. Si oveľa flexibilnejší ako s dedikovaným serverom.

Dedikovaný server je cenovo oveľa náročnejší ako VPS. Ale už s jedným VPS môžeš robiť skoro všetko, čo by sa dalo aj s plnohodnotným serverom. Koniec-koncov sú VPS v porovnaní s dedikovanými servermi cenový trhák medzi servermi a tým aj veľmi dobrý vstup do tohto sveta. Ak sa na svojom VPS nechceš sám starať o zálohovanie alebo snímky, môžeš si u nás objednať potrebné addons, ktoré to urobia za teba.

Viac informácií o našom VPS nájdeš tu: https://www.easyname.sk/sk/server/vps

Ak máš akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa nášho VPS, neváhaj nás kontaktovať.

easyname je známym rakúskym poskytovateľom webhostingových, doménových a webových služieb so sídlom vo Viedni. V Rakúsku úspešne pôsobí už od roku 2006 a medzičasom aj na viacerých európskych trhoch ako napríklad v Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a na Slovensku.

Vo Viedni má dve vlastné a moderné datacentrá, v ktorých sú na vysokovýkonných serveroch bezpečne uložené všetky dáta. easyname záleží na bezpečnosti každej webstránky, preto je oficiálnym sponzorom Let's Encrypt a bezpečnostné SSL certifikáty ponúka ako samozrejmosť ku každému hostingovému balíku zdarma. Vďaka intuitívnym nástrojom na tvorbu webových stránok, e-shopov a viac ako 70 Easy Install Apps uľahčuje každému rýchly štart do online sveta.