Čo potrebujete pre vytvorenie vlastnej webstránky?

Lesedauer 3 Minuten

Chceli by ste si už dlhšie vytvoriť vlastnú webstránku a pýtate sa, ako začať a na čo všetko je pri jej vytvorení potrebné myslieť? Na príklade jednoduchých krokov vám vysvetlíme, čo by ste mali na úplnom začiatku pri tvorbe vlastnej webstránky vedieť.

Len pár krokov k vlastnej webstránke

Za každou webstránkou sa skrýva jedinečný nápad. Motívom na jej tvorbu môžu byť napríklad blog, internetový obchod, online správy alebo fórum. 

Webovú stránku si môžete vytvoriť aj k špeciálnym príležitostiam, akými sú svadobné oznámenia, fotografie alebo spomienky s vašimi najbližšími. Ako vidíte, jedna webstránka môže byť vytvorená skutočne k rozličným témam. Všetky tieto vaše, či už súkromné alebo podnikateľské projekty, majú jednu spoločnú vec a to – skvelý nápad! 

Ak už ste rozhodnutí svoj nápad zverejniť online, nečakajte príliš dlho a jednoducho choďte do toho. Hneď ako prvé odporúčame: premyslite si názov svojej webstránky, čiže jej doménu! 

Domaincheck – je vaša želaná doména voľná?

Každá webstránka má svoju vlastnú doménu, čo znamená, že jej dáte jedinečný názov. Anatómia domény je jednoduchá – third-level domain, second-level domain a top-level domain, čo v preklade znamená: doména tretej, druhej a prvej najvyššej  úrovne.

www.vasavolnadomena.sk
↑ third-level domain↑ second-level domain↑ top-level domain

Svoju kreativitu si môžete vyskúšať práve pri doméne druhej úrovne a vybrať si tak vhodný názov pre váš projekt. Ak ste si doménu podľa vašich predstáv už našli, mali by ste si overiť, či je ešte voľná. Otestovať jej dostupnosť môžete tu

Ako ďalšie by ste mali myslieť na doménu najvyššej úrovne (TLD). Pri výbere doménovej koncovky je dôležité myslieť na tému vašej webovej stránky. 

Ak chcete na svojom webe osloviť medzinárodnú cieľovú skupinu, tak je v tomto prípade najlepšie zvoliť koncovku .com. Ak je váš projekt zameraný čisto len na fotografie a ich prezentáciu, je vhodná TLD doména s koncovkou .photo

Samozrejme existuje mnoho oblastí a tém so stovkami príslušných doménových koncoviek – v našom prehľade nájdete ich celý zoznam.

Myslite na to, že niektoré koncovky majú osobitné podmienky. Všetky dôležité informácie týkajúce sa ich pravidiel nájdete prehľadne zhrnuté pri príslušnej koncovke.

Ak je vaša doména voľná, nič vám nebráni si ju zaregistrovať a byť o ďalší krok bližšie k vašej vlastnej webstránke. 

Webhosting – Vyberte si priestor pre váš web

Po overení a zaregistrovaní požadovanej domény musíte teraz myslieť aj na priestor, na ktorom sa budú dáta vašej stránky ukladať. Jednoducho povedané, vďaka webhostingu máte u poskytovateľa k dispozícii priestor pre vašu webstránku. Webhosting umožňuje užívateľom prístup na vašu stránku. 

K dispozícii sú rôzne ponuky webhostingu – pričom v tomto bode je veľmi dôležité poznať účel vašej budúcej webstránky. Ak si chcete vytvoriť internetový obchod, budete potrebovať podstatne viac úložného priestoru, ako keď si chcete vytvoriť blog.

Odporúčame si pozrieť rôzne webhostingové balíky a zistiť, čo všetko je ich súčasťou. Podrobnosti k webhostingovým produktom nájdete tu. 

Vytvorenie webstránky – Jednoduchá vlastná tvorba alebo programovanie?

V tomto kroku už môžete začať s vytvorením vlastnej webstránky. Tu si položte otázku – chcem použiť hotové dizajnové šablóny a poskladám si webstránku sám ako stavebnicu alebo sa pustím do HTML a CSS kódovania? Ak potrebujete webovú stránku rýchlo a neviete programovať, odporúčame vybrať si jednu zo šablón a stránku si vytvoriť jednoducho sami. S predpripravenými šablónami si môžete zostaviť vlastný web v niekoľkých krokoch bez toho, aby ste robili pri skriptoch chyby. Premyslite si, aká šablóna sa pre váš projekt najlepšie hodí a začnite tvoriť obsah. Naše produkty na tvorbu webstránky nájdete tu

Ak si nájdete vhodnú a peknú šablonu a máte k nej otázky, môžete kontaktovať náš support tím a získať tak ďalšie informácie. 

Bezpečná webstránka

Bezpečnosť a dôveryhodnosť je dnes pre spoločnosti dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, najmä pokiaľ ide o prenos citlivých informácií na webe. Pre firmy je preto v súčasnosti profesionálny SSL certifikát nevyhnutný. Návštevníci vašich webových stránok sa vďaka takýmto certifikátom môžu pri uvádzaní citlivých informácií pri kreditných kartách, pri prihlasovacích alebo iných citlivých údajov cítiť bezpečne. 

Výmena údajov medzi webovým prehliadačom a webovým serverom je šifrovaná pomocou SSL certifikátu a je tak chránená pred prístupom tretích strán.

Ak si zabezpečíte stránku pomocou SSL certifikátu, ukážete vašim návštevníkom, že údaje prenášané prostredníctvom vášho webu sú v bezpečí. Tento certifikát by ste mali mať hlavne, ako už sme vyššie spomenuli, ak na vašej stránke návštevníci uvádzajú prihlasovacie údaje, platobné informácie, čísla kreditných kariet alebo iné citlivé údaje. 

Vaša webstránka bude tak dostupná pod http (s): // namiesto http: //, čo v prehliadači ukazuje, že sa jedná o zabezpečené pripojenie. Pri našich produktoch nájdete popri biznis certifikátoch od GeoTrust aj bezplatné SSL certifikáty Let’s Encrypt

Záver

Ako vidíte, perfektný web si môžete vytvoriť aj sami – buďte kreatívni, nájdite si svoju doménu a nezabudnite – u nás je aj bezpečne hostovaná. Ak máte akékoľvek otázky, môžete nás kedykoľvek kontaktovať. Naši supporťáci vám vždy radi pomôžu aj v slovenskom jazyku.